Flytta till hus

Flytta till hus

Flytta till hus

 

Att flytta till villa eller radhus från en lägenhet innebär en del omställ­ningar, och några extra saker att tänka på inför flytten. För att du ska slippa hålla allt i huvudet har vi samlat ett par viktiga punkter att ha koll på när du flyttar till ditt nya hus.

El, bredband och villa­för­säkring

Oavsett om du ska flytta till villa, radhus eller lägenhet behöver du teckna nya avtal för bland annat el, bredband och hemförsäkring. Men ofta innebär ett hus större ytor som ska värmas upp, du kommer att behöva teckna en villaförsäkring och du får kanske fler rum att lysa upp. Därför kan det vara bra att tänka igenom dina val en extra gång inför flytten. För att kunna välja rätt el när du flyttar från lägenhet till hus är det viktigt att läsa på om olika elavtal. Vill du ha hjälp att resonera om vilket elavtal du ska välja kan du lämna ditt telefonnummer så ringer vi upp dig.

Sophämtning och hämtning av matavfall


För att någon ska komma förbi huset och hämta soporna behöver du teckna ett abonnemang för det. Det är så klart viktigt att detta är löst redan innan inflyttningen. Hör av dig till kommunen huset ligger i för att få hjälp.

Matavfallshämtning ingår ofta i det vanliga sophämtningsabonnemanget, men det är alltid bra att dubbelkolla.

Vatten

Det behövs även ett avtal för att få rinnande vatten levererat till huset. Det fungerar precis som ett elavtal – måste sägas upp i gamla bostaden och tecknas nytt i nya. Vänd dig till din kommun för att få hjälp med vatten och avlopp.

Larm

För att öka säkerhet och trygghet i nya boendet, och slippa bli av med allt från datorer till smycken, kan det vara en bra idé att skaffa larm. Och varför inte prata ihop dig med dina nya grannar så att ni kan hjälpa varandra att hålla koll på varandras hus?

Anmäl flytten och ändra adress

Att göra en flyttanmälan till Skatteverket och att eftersända posten till din nya adress är två viktiga punkter att komma ihåg.

Här kan du läsa mer om hur du gör när du flyttanmäler och adressändrar.

 

Flyttan­mälan

 

När du flyttar behöver du också uppdatera din adress så att all post hamnar rätt och dina uppgifter uppda­teras i folkbok­fö­ringen. Det är faktiskt obliga­to­riskt enligt lag att göra en flyttan­mälan, men hur gör man?

Så här gör du en flyttan­mälan

När du ska flytta gör du en flyttanmälan till Skatteverket så att du får rätt folkbokförings-adress. Det kostar inget att göra en flyttanmälan, men tänk på att vara ute i tid. Din anmälan ska vara inne senast en vecka efter att du har flyttat för att den nya adressen ska gälla från inflyttningsdagen. När du har uppdaterat din folkbokföringsadress kommer myndigheter och andra instanser, som hämtar sina uppgifter från folkbokföringsregistret, att få tillgång till den nya adressen.

Vill du beställa efter­sändning av din post?

Du kan beställa eftersändning av din post på Adressändring.se och på så sätt vara säker på att du inte går miste om viktig post i samband med flytten. Därefter tar det minst fyra dagar innan ändringen kan bekräftas.

När du anmäler din adress till Adressändring.se kan du få en blankett om att göra en flyttanmälan till Skatteverket hemskickad. Har du redan gjort en sådan behöver du inte skicka in dina uppgifter igen.

Vad kostar efter­sändning av posten?

Eftersändning av post kostar pengar och beror på hur länge man vill nyttja tjänsten, men det är ett enkelt sätt att se till att din post hamnar rätt. Se bara upp för bluff-företag inom detta område.

 

© Copyright 2022 Express Flyttstäd
010-145 08 90
kontakta oss